Comments: (2)

Dream Your City | Ecosistema Urbano at Venice Biennale of Architecture 2012

Category: ⚐ EN+design+dreamhamar+ecosistema urbano+events+networked design+social toolbox+urban social design

Dream Your City - Ecosistema Urbano at the Venice Biennale of Architecture 2012

Dream Your City - Ecosistema Urbano at the Venice Biennale of Architecture 2012

Dream Your City - Ecosistema Urbano at the Venice Biennale of Architecture 2012

From past August 27th to November 25th, the Venice Biennale of Architecture, titled “Common Ground”, is open to visitors; and so is SpainLab, the Spanish pavilion, in which we were invited to take part for this edition.

The curators Antón García-Abril and Débora Mesa proposed us to show the way we work, according to the “lab” approach of the pavilion. We decided to do this with a single project, Dreamhamar, which incorporates many of the concepts, objectives and means that Ecosistema Urbano has been working on and is currently experimenting with: urban development, advocacy, citizen participation, workshops, digital tools, design, open culture, network learning, urban actions, network design…

We understand the role of the architect and urban planner is undergoing a huge transformation according to the new needs of contemporary society. This forces us to redevelop a whole “set of tools” to be able to meet these new needs and challenges. Under the title of DREAM YOUR CITY we explain these new tools or methods we are dealing with and the way we think network design can be applied to socially engaged designs for the creation of city spaces. This 90 seconds movie illustrates how we understand network design and how we specifically implemented it in Hamar or how it could be applied somewhere else.


Video by ecosistema urbano + forma.co

Considering the ephemeral nature of the exhibition, we chose to make it a simple, lightweight installation, consistent with the way we are used to work in this kind of projects: trying to get the most out of minimal resources and low-cost means. Almost all materials needed for the installation were taken to Venice by ourselves, as checked-in luggage.

The paint that covers the floor and the walls, made by urban artists Boamistura, transforms the perception and character of the space with a single intervention, bringing to the hall the look and feel of the previous PaintHamar urban action in Stortorget, the main square of Hamar. The natural light, the seats integrated on the floor and the trampoline all recall that outdoor public space and invite visitors to occupy it with their minds and bodies.

Seven small screens show videos telling different aspects of the network design process we deployed in Hamar, giving the visitor some brief glimpses of the variety and complexity of the project without trying to explain it thoroughly –which will be done soon in a more suitable format.

A series of real-scale pictures of various day-to-day objects that were used during Dreamhamar, some of them being physically on display, show the variety of work/life situations that the team had to cope with while working in this project both remotely from Madrid and locally in Norway. From the more disciplinary tools to objects related to social life or cultural events, they evoke the changing role of the urban professional.

Here are some quick photos we shot during the process, taken from the Flickr gallery.

Created with flickr slideshow.
We invite you to visit the installation, have some fun jumping on the trampoline and imagining you are in Stortorget, and share your thoughts –and your photos!– with us on Twitter, Facebook or just down here in the comments.

Comments: (2)

Luz nas Vielas | Boamistura en São Paulo

Category: ⚐ ES+hallazgos

Los chicos de Boamistura, con los que colaboramos durante la fase participativa del proyecto dreamhamar en Noruega, nos escribieron hace unos días contándonos lo que para ellos ha sido “una experiencia muy intensa a nivel artístico y personal”. El proyecto, aparte de tener una potencia estética enorme, nos ha parecido interesante por su conexión directa con el tejido urbano y social del sitio en el que se ubica, así como por sus implicaciones más allá de lo puramente artístico, que lo acercan al placemaking.

Luz nas Vielas por Boamistura

El proyecto Luz nas Vielas nos recuerda un poco al de Favela Painting por la similaridad de contexto y materiales. Ambos proponen un acercamiento similar: usar un elemento barato y fácil de manipular como la pintura, y aplicarlo sobre el barrio con la ayuda de la comunidad, de modo que la experiencia funcione no sólo por su componente estética sino como reactivador de la vida sociocultural del lugar y de la identificación de sus habitantes con éste. El proyecto de Boamistura, a parte de su estética singular, tiene la particularidad de que trabaja a una escala menor, más accesible para el vecino tanto durante su ejecución (aquí no se ven andamios ni hombres con casco de obra, sólo niños pintando) como después, permitiendo el contacto directo, táctil además de visual, con la obra.

Luz nas Vielas - Boamistura

Por otro lado, la pintura saca partido de un efecto de anamorfosis como el utilizado anteriormente por otros artistas, como Felice Varini (es conocida su intervención en Vercorin) o los propios Boamistura con su instalación de interior “El orden es intangible”, lo que le permite conectar aún más con la experiencia de uso del espacio público jugando con el punto de vista, el movimiento y el descubrimiento, e introduciendo esos elementos en la percepción cotidiana de cada callejón intervenido.

Luz nas Vielas por Boamistura

Luz nas Vielas Boamistura

Os dejamos el texto con el que ellos mismos presentan la obra:

La favela es un modelo de creación de ciudad basado en la ocupación de las zonas que se consideran ambientalmente frágiles (laderas de colinas o bordes de ríos) por parte de amplios sectores de las clases populares, cuyos bajos ingresos no les permiten acceder a los barrios convencionales. Por tratarse de ocupaciones ilegales, no pagan impuestos y tasas y, por consiguiente, no son beneficiarios de los servicios básicos de una infraestructura urbana: saneamiento, agua, luz, transporte público y equipamientos.

Formalmente entendemos por favela una aglomeración de viviendas de baja calidad que siguen un modelo de “autoconstrucción” y un proceso de creación espontánea. Generando un entramado que va creciendo de forma horizontal y vertical según sus necesidades.

Nuestra intervención se ubica en Vila Brasilândia, una de las favelas que proliferan en la periferia de Sâo Paulo a la sombra de los rascacielos. Un océano de viviendas que se extienden sobrepasando los límites del horizonte.

La estrategia ha sido la de instalarnos en la favela, diseccionarla, olerla, vivirla, quererla. Intentar entender la confluencia de aspectos sociales, económicos y urbanísticos. Y descubrir, como principal valor socio-cultural, la tolerancia, la hospitalidad y la hermandad dentro de la comunidad, independientemente del color de su piel o su creencia religiosa.

Estructuralmente, Brasilândia se desarrolla de forma longitudinal respondiendo a la topografía de los morros en los que se emplaza, asumiendo en este sentido las principales infraestructuras viarias. Aparecen, en segundo orden, elementos de comunicación transversal que facilitan el acceso a las viviendas. Estas grietas se conocen como vecos, en los tramos llanos, y vielas, en los tramos de escaleras, y son los verdaderos articuladores de la vida interna de la comunidad.

Morfológicamente, las vielas y los vecos son callejuelas sinuosas que se contorsionan entre las viviendas y conectan la parte baja con la parte alta del morro. La percepción es la de un conjunto aparentemente desordenado de planos, texturas, materiales, luces, sombras, alturas y escalones.

El proyecto pretende dar respuesta a esta complejidad espacial tan característica. Aplanando la perspectiva desde un punto (anamorfismo) aparecen palabras de fuerza, inspiradoras, que invitan a reflexionar. Enmarcadas en un continuo de color plano, que cubre por igual todos los materiales, democratizándolos. Un instante congelado en el subir o bajar. En el resto del trayecto todo se desordena y de la palabra sólo queda un paisaje de planos abstractos.

La participación e implicación de la comunidad en cada una de las intervenciones ha sido el factor determinante para su realización. Compartiendo, mano a mano, el proceso de transformación de su entorno. Embelleciéndolo. Y, de forma espontánea, modificándose la relación del morador con el espacio público y su propia vivienda. Generando nuevas empatías con el lugar.

Luz nas Vielas por Boamistura

A continuación os dejamos algunas fotos más de la obra:

Luz nas Vielas Boamistura

Página de los autores: Boamistura.com
Facebook: facebook.com/BoaMistura

 

Comments: (2)

#followcreative | boamistura

Category: #follow+#followcreative+⚐ ES+colaboraciones+dreamhamar

De nuevo viernes, día de #followfriday por twitter, y un buen momento para conocer gente o ideas nuevas antes de cerrar otra semana de trabajo. Hoy, dentro de la serie #followcreative, os presentamos un colectivo de jóvenes artistas que nos tienen fascinados desde hace tiempo con su trabajo, y con los que hemos tenido el placer de colaborar recientemente: boamistura.

boamistura

Nacieron como colectivo a finales de 2001 en Madrid, y su trabajo abarca desde las tendencias más evolucionadas del graffiti y la pintura mural en las calles, a la ilustración, el diseño gráfico o la pintura de estudio, todo ello con una enorme variedad de registros y situaciones distintas. El propio nombre —del portugués “buena mezcla”— ilustra la diversidad de puntos de vista y estilos que componen el grupo, formado por artistas procedentes de diferentes campos como la arquitectura, la ingeniería de caminos, las bellas artes y la publicidad, pero con muchas otras cosas en común: la calidad de su trabajo, el compromiso social y cultural que subyace en toda su obra y el amor por el graffiti, el color y la vida. Como dicen ellos: 5 cabezas, 10 manos, un solo corazón.

boamistura

En septiembre de este año tuvimos el privilegio de verles trabajar en directo sobre la plaza Stortorget en Hamar, el primer trabajo que hacían en ese soporte y con esa extensión, y que transformó un aparcamiento en una plaza tras apenas tres días de intenso trabajo sobre 1500 m² de asfalto.

proceso de pintado de Stortorget

proceso de pintado de Stortorget

pintura acabada

Podéis ver más fotos del proceso y el resultado en la galería de Flickr de dreamhamar.

Os invitamos a visitar su impresionante porfolio,  y a seguirles en Facebook y en Twitter.

Comments: (2)

Dreamhamar Opening event | From parking lot to colorful creative space

Category: ⚐ EN+ecosistema urbano+eventos


_
Stortorget, Hamar, 1960s

Last Saturday dreamhamar was officially launched in Hamar. Officially that is, as the project has been already running for already 3 months. Ladies and gentlemen, welcome to dreamhamar!

For the past 50 years, the main square of Hamar, Stortorget, has been a parking lot. Alread busy one in the 60’s, as you can see in this picture. This is how things were, until now.  The time has come to say good bye to engines and honks in Stortorget Square.

In December 2013, the construction of the new Stortorget Square will be finished and the square will become public space again. Like back on the day, it will be a public square made of people – rather than cars -, made of the sounds of laughter and distant conversations.

As you may already know, ecosistema urbano is the chosen architecture and urban design firm that will lead the redesigning process of the new square. We decided we didn’t want to wait until to 2013 to enjoy a public space in Hamar, since the city needed it and we needed an outdoor working space for the upcoming workshops where every citizen of Hamar will be able to shape the future of the square. So we set a date: Saturday 17th, September 2011.


_
Stortorget 2011. Frank and the bollards. Be careful with your feet!

To celebrate this new beginning for Stortorget, we managed to close the parking lot by simply moving and changing the use of the existing granite bollards, from being the limit of the parking lot, to benches and tables for this temporary public space. As you can see in the picture, we have Frank and his team to thank for this space. It was a simple, but impressive, transformation.

_
Stortorget 2011, not a parking lot anymore

A little sunshine is enough to draw people to the square. Now the stone cubes are places to rest, have an ice-cream, jump or talk.


_
Boamistura working on the painting design. What will they come up with?

Stortorget was still grey and uninviting. So we called Boa Mistura, an urban art collective from Madrid, to re-interpret the temporary public space.


_
Boamistura recreating a pattern based upon Norwegian cultural roots

It took 3 days, 52 hours of work, 120 litters of paints and 10 hands, to transform the space in a cheerful, colorful, stage for creativity and innovation.


_
Hurry up, guys! The weatherman forecasted rain!

Starting at 14h, the city of Hamar gathered at Stortorget for the opening event of dreamhamar. At the beginning, no one dared to walk over the new paint, but little by little the space filled with people.

Gry Veronica Engli, a lovely energetic woman who supported the project since the competition phase, presented dreamhamar and invited everyone to participate. Then, the acknowledgements: We thank to Eidvisa Breadbånd, who provides FREE wi-fi to the square! Hamar sentrum who helped us with communication and sound system, MEDIA 1 who supported us with the printing and graphic design, the viking ship for letting us the LED screen and folkehøgskole for letting us use their sound system.

Right after, there was a serie of speeches starting the Mayor, Einar Busterud, and ending with the invited guests.


_
The mayor of Hamar, Einar Busterud.

The Mayor had the honour of the opening speech:
These wore some of his words to the citizens of Hamar:
Today we are building the foundation of what the citizens, in a 100 years from now, are going to feel about our main square. In the future, the question will be: – Where were you when Stortorget was redesigned? Then you will have to possible answers: Either you can tell us about your participation, or you can explain why you weren’t there. If you are not participating, don’t complain afterwards. The only certain thing is that the square has to change. So please, come join us for this process. Stand up and be a responsible citizen!”

There were many other speeches (we are planning on publishing them too). When they were over, Gry invited everyone to visit  the dreamhamar office in the basar building – the physical LAB, which was quickly filled with people who were looking at the interactive model, registering for the workshops, reading information about the project. Overall, it was a great sucess as over 60 names were registered!


_
The Physical LAB. You are invited to come and visit us!

This is how Stortorget looked after the artistic intervention of Boamistura.

It makes you wanna jump, doesn’t it?

It is amazing what some paint and lots of imagination can do. Get used to experimenting with Stortorget! It has potential!

Those who stayed outside, watched the video introducing the different collaborators of the project. I will leave you with them. As you can see, dreamhamar is in good hands!

Watch dreamhamar collaborators video